Cum ne ingrijim pielea in functie de tipul ei Pielea este un organ complex care protejează corpul uman prin îndeplinirea mai multor funcții biologice (protecție, respirație, excreție, absorbție etc.) și care reflectă starea de sănătate a individului.
Pielea facială poate avea pori mai mari sau mai mici, poate fi sensibilă sau hipersensibilă, mai uscată sau mai grasă.
Pielea grasă sau seboreică se caracterizează prin pielea lucioasă, grasă, în special pe frunte, pe aripile nasului și bărbie, este ușor iritabilă, reacționează la aplicații externe, fie printr-un flux seboreic sau prin crustă grasă. Prezintă pori dilatați datorită cantității crescute de sebum și este predispusa la acnee juvenilă și tardivă.
Îngrijirea tenului gras se face prin spălarea cu un produs special pentru ten gras ca un spumant/bar fara sapun , sau cu o loțiune non-alcoolica ce ajuta refacerea ph-ului pielii,iar la final se folosesc creme semi-grase, odata pe saptamana masti cu namol, un produs cosmetic pentru peeling, măști cu fructe bogate în vitamina C sau diverse plante precum cimbru (Satureja hortensis), mărar ( Anethum graveolens), salvia (Salvia officinalis), sunătoare (Hypericum perforatum) și rozmarin (Rosmarinus officinalis) utilizate pentru prepararea infuziilor benefice pentru pielea grasă, deoarece conțin substanțe antiseptice, antibacteriene.
Pielea uscată are un aspect mat, este subțire , transparentă, întinsă, este predispusă la descuamare și îmbătrânire prematură, este lipsită de elasticitate, iar punctul său slab este rezistența scăzută la factorii de mediu. Se intalneste in special la persoanele blonde sau roscate!
Lipsa de grăsime se datorează unei predispoziții genetice, îngrijirii iraționale a pielii sau aplicării produselor cosmetice cu bismut, mercur, glicerină sau alcool, care, în loc să combată uscăciunea pielii, o crește.
Produse grase, hidratante cu substanțe nutritive sunt indicate. Creme cu acid hialuronic, loțiuni speciale pentru ten uscat, măști de lăptișor de matcă, miere, morcov, gălbenuș de ou, drojdie de bere, produse lactate sau infuzii preparate din diverse plante medicinale, cum ar fi mușețelul (matricaria chamomilla), galbenele (Achillea millefolium), care sunt emoliente.
Tenul mixt are un aspect lucios în special in zona T a feței (frunte, nas, bărbie) și este deshidratat și uscat în zona obrazului. Este cel mai obișnuit tip de piele și, prin urmare, necesită o îngrijire mai specială, astfel încât sunt utilizate produse specifice fiecărei zone.
Pielea normală se întâlnește într-o proporție mică, corespunde tipului de piele al unui subiect sănătos foarte tânăr, cu o alimentație corectă.
Aceasta este netedă, fără pori vizibili, culoare trandafirie, deoarece este bine vascularizată, strălucitoare.
Cum ne ingrijim pielea in functie de tipul ei
Comments